Οδοντικά εμφυτεύματα: τι πρέπει να ξέρω

Covid-19 - μενουμε σπιτι
Covid-19 και Πρωτόκολλο λειτουργίας του Institute of Dental Care – Georgia I. Kokkori
13 Μαΐου, 2020
καθαρισμός δοντιών και στοματική φροντίδα
Καθαρισμός δοντιών: κάθε πότε γίνεται
30 Ιουλίου, 2020
διαδικασία τοποθέτησης για οδοντικά εμφυτεύματα

Οδοντικά εμφυτεύματα  και  τι πρέπει να γνωρίζω.

Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε δεδομένο το έργο που εκτελούν για πολλά χρόνια τα φυσικά μας δόντια. Σπάνια σταματούμε για να εκτιμήσουμε πόσο δαγκώνουμε ένα σκληρό κομμάτι τροφής ή απολαμβάνουμε ένα σαρκώδες καλαμπόκι. Μπορούμε, να μιλάμε, και να χαμογελάμε με αυτοπεποίθηση και τα δόντια μας μπορούν να λειτουργούν χωρίς πόνο για πολλές δεκαετίες.Όλα αλλαζουν όμως όταν χανουμε κάποια δόντια ή όταν βρισκόμαστε με μια μειωμένη ικανότητα των δοντιών να εκτελούν τις φυσιολογικές τους λειτουργίες.

Τι είναι η θεραπεία με τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων ;

Σκεφτείτε τα οδοντικά εμφυτεύματα σαν μεταλλικά στηρίγματα.  Τα οδοντικά εμφυτεύματα  είναι συνήθως κατασκευασμένα από τιτάνιο.  Τοποθετούνται χειρουργικά μέσα στο οστούν των γνάθων για να στηρίζουν μόνιμες προσθετικές αποκαταστάσεις ή οδοντοστοιχίες. Αυτή η  διαδικασία ονομάζεται «οστεοενσωμάτωση». Το οστούν των γνάθων ουσιαστικά ενσωματώνεται πάνω στα οδοντικά εμφυτεύματα , με την πάροδο του χρόνου, παρέχοντας πολύ μεγάλη σταθερότητα.

Η θεραπεία με  οδοντικά εμφυτεύματα συνήθως εκτελείται από γενικό οδοντίατρο, άρτια εκπαιδευμένο στην τεχνική της τοποθέτησης εμφυτευμάτων, τον γναθοχειρουργό , τον προσθετολόγο, τον περιοδοντολόγο ή είναι έργο ομάδας αυτών των ειδικοτήτων. Για να σας προτείνουμε το καλύτερο θεραπευτικό πλάνο για σας χρειάζεται να συμπληρώσουμε ένα ιατρικό και οδοντιατρικό ιστορικό και να προβούμε σε μια λεπτομερή εξέταση της στοματικής σας κοιλότητας, μαζί με ακτινογραφικό έλεγχο.

 Οδοντικά εμφυτεύματα και  διαδικασία τοποθέτησης

Η διαδικασία της τοποθέτησης των εμφυτευμάτων και οι επισκέψεις που ακολουθούν λαμβάνουν χώρα στο οδοντιατρείο με τη χρήση τοπικού αναισθητικού. Κατά τη χειρουργική φάση, κάθε εμφύτευμα τοποθετείται μέσα στο οστούν της γνάθου. Συνήθως αφήνουμε ένα διάστημα τριών με έξι μηνών , που επιτρέπει στον οστίτη ιστό να αυξηθεί γύρω από τα εμφυτεύματα για να τα στηρίξει με ασφάλεια στη θέση τους.

Αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση θα σας δώσουμε συγκεκριμένες μετεγχειρητικές οδηγίες για να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή επούλωση.Επιπλέον,  θα σας χορηγήσουμε παυσίπονα και σε κάποιες περιπτώσεις αντιβιοτικά για να υποβοηθήσουν την επουλωτικώ διαδικασία και να ανακουφίσουν την οποιαδήποτε ενόχληση.

Σε  αυτό το διάστημα είναι δυνατόν να τοποθετηθούν προσωρινές οδοντοστοιχίες ή προσωρινές αποκαταστάσεις με την εμφάνιση φυσικών δοντιών, που θα επιτρέψουν στο στόμα σας να λειτουργεί όσο είναι δυνατό φυσιολογικά. Θα χρειαστεί επίσης να περιορίσετε τη δίαιτά σας σε μαλακές τροφές και να ακολουθείτε συγκεκριμένες οδηγίες στοματικής υγιεινής.

Όταν το οστούν της γνάθου έχει αποκατασταθεί σταθερά γύρω από το εμφύτευμα, ένα υπερουλικό τμήμα τοποθετείται πάνω από κάθε εμφύτευμα. Το υπερουλικό τμήμα προέχει πάνω από τα ούλα και χρησιμεύει σαν στήριγμα για την προσθετική αποκατάσταση. Αυτή η διαδικασία που διαρκεί πολύ λίγο, απαιτεί μόνο τοπική αναισθησία. Σε μερικές περιπτώσεις το υπερουλικό τμήμα τοποθετείται συγχρόνως με το εμφύτευμα. Αφού επουλωθούν τα ούλα, ετοιμάζονται οι προσθετικές αποκαταστάσεις (στεφάνες, γέφυρες, οδοντοστοιχίες) και τοποθετούνται με ασφάλεια και σταθερά πάνω στα υπερουλικά τμήμα.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας