Καθαρισμός δοντιών: κάθε πότε γίνεται

διαδικασία τοποθέτησης για οδοντικά εμφυτεύματα
Οδοντικά εμφυτεύματα: τι πρέπει να ξέρω
28 Ιουλίου, 2020
διακοπές και δόντια, ζευγάρι στη θάλασσα
Διακοπές : δόντια και στοματική υγιεινή
12 Αυγούστου, 2020
καθαρισμός δοντιών και στοματική φροντίδα

 

Κάθε πότε πρέπει να κάνω καθαρισμό στα δόντια μου;

Πολύ συχνά οι ασθενείς  μας ρωτούν : Κάθε πότε πρέπει να γίνεται καθαρισμός στα δόντια μου;Ο καθαρισμός να γίνεται μία ή δυο φορές  το χρόνο; Ρωτώ γιατί μου λένε πως δυο φορές είναι πολλές. Επίσης η φθορίωση σε ενήλικα άτομα είναι χρήσιμη; Πείτε μου επίσης αν το στοματικό διάλυμα χρειάζεται. Γιατί ακούω διάφορες απόψεις, ότι δηλαδή το στοματικό διάλυμα κάνει κακό στα δόντια λόγω των συστατικών που περιέχει. Τελικά τί ισχύει;

 

Σωστός καθαρισμός για ένα υγιές στόμα

O  καθαρισμός  και το διάστημα επανεξέτασης  στα δόντια μας  διαφέρει ανάλογα  με τη στοματική υγεία και τις συνήθειες στοματικής υγιεινής που έχουμε.  Σε μερικές περιπτώσεις χρειάζεται πολύ συχνός έλεγχος από τον οδοντίατρο (π.χ. 3-4 φορές το χρόνο σε περιστατικά περιοδοντίτιδας), ενώ όταν δεν υπάρχουν οδοντιατρικής φύσεως προβλήματα και ο ασθενής είναι συνεπής στην καθημερινή στοματική του υγιεινή  μία ετήσια επίσκεψη είναι συνήθως αρκετή. Ο 1 χρόνος είναι το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που μπορούμε να αφήσουμε να περάσει μέχρι την επόμενη επανεξέταση.

Η φθορίωση των δοντιών ανήκει στο φάσμα της προληπτικής οδοντιατρικής και εφαρμόζεται κυρίως σε παιδιά. Παρόλα αυτά εφαρμόζεται και σε ενήλικες, κυρίως σε άτομα που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο τερηδονισμού ή προβλημάτων υπερευαισθησίας των δοντιών, π.χ. λόγω ξηροστομίας, έκθεσης τμήματος της ρίζας των δοντιών από υφίζηση των ούλων, ακτινοβόλησης στην περιοχή κεφαλής και τραχήλου.

Τα στοματικά διαλύματα ποικίλουν ανάλογα με τη χρήση τους, προληπτική, θεραπευτική, συντηρητική. Ο οδοντίατρός σας θα κρίνει αν είναι απαραίτητη η χρήση του από εσάς, ποιο ενδείκνυται για την περίπτωσή σας και αν συνίσταται μακρόχρονη ή όχι λήψη του.

Προσοχή! Το στοματικό διάλυμα δεν υποκαθιστά το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών και τον μεσοδόντιο καθαρισμό και δεν πρέπει να περιέχει αλκοόλη καθώς διαταράσσει τη φυσική μικροβιακή χλωρίδα της στοματικής κοιλότητας.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις επικοινωνείστε μαζί μας