FAQ

Συχνές Ερωτήσεις

1Με ποιά κριτήρια επιλέγουμε οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα;
Η οδοντόβουρτσα θα πρέπει να είναι μέτρια και να έχει κοντή και πλατιά κεφαλή (τουλάχιστο τέσσερις σειρές από τρίχες). Το σωστό μέγεθος εξασφαλίζει άνετο, εύκολο και αποτελεσματικό βούρτσισμα. Η οδοντόκρεμα θα πρέπει να περιέχει φθόριο. Μέχρι την ηλικία των 2 ετών η περιεκτικότητα σε φθόριο πρέπει να είναι ελάχιστη, ενώ μετά την ηλικία των 6 ετών το παιδί μπορεί να χρησιμοποιήσει την κανονική οδοντόκρεμα των ενηλίκων. Η ποσότητα της οδοντόκρεμας στους ενήλικες θα πρέπει να είναι τόση όση το μέγεθος ενός στραγαλιού. Στα παιδιά μέχρι την ηλικία των 6 ετών πρέπει να έχει το μέγεθος φακής. Όσο το παιδί μεγαλώνει και μαθαίνει να μην καταπίνει πια την οδοντόκρεμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κανονική ποσότητα, που είναι σε μέγεθος στραγαλιού.
2Από ποιά ηλικία και μετά μπορούμε να χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα;
Το οδοντικό νήμα χρησιμοποιείται μετά την ηλικία των 8 με 10 ετών, καθώς δεν υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού των ούλων, λόγω καλύτερης επιδεξιότητας των παιδιών.
3Βούρτσισμα της γλώσσας, απαραίτητο ή όχι;
Εκτός από το σωστό βούρτσισμα των δοντιών μας θα πρέπει να φροντίζουμε και την καθαριότητα της γλώσσας μας, κάτι που συχνά αμελούμε παρόλο που είναι μία εύκολη, γρήγορη και ανώδυνη διαδικασία. Βουρτσίζοντας τη γλώσσα μας εξασφαλίζουμε καλύτερη γεύση, μείωση της πλάκας στα δόντια καθώς και μείωση της κακοσμίας του στόματός μας.
4Χρειάζονται τα δόντια του παιδιού μου καθαρισμό;
Ο καλύτερος τρόπος προστασίας είναι η πρόληψη και η εφαρμογή σωστών μέτρων από την παιδική κιόλας ηλικία. Αν καταφέρουμε να μάθουμε τα παιδιά μας να έχουν καλή στοματική υγεία ως την ηλικία των 18 ετών περίπου, τότε έχουμε εξασφαλίσει σε ένα μεγάλο ποσοστό, ότι τα δόντια τους θα είναι γερά σε όλη τους τη ζωή. Για το λόγο αυτό πρέπει να τους μαθαίνουμε ότι η σωστή στοματική υγιεινή περιλαμβάνει το βούρτσισμα των δοντιών 2 φορές ημερησίως, σωστή διατροφή και συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο.
5Βοηθάμε στο βούρτσισμα των δοντιών των παιδιών μας;
Τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να βουρτσίσουν αποτελεσματικά τα δόντια τους. Οι γονείς είναι εκείνοι που αναλαμβάνουν να τα βοηθήσουν στο βούρτσισμα, δίνοντας τους το παράδειγμα. Έως την ηλικία των 4 χρόνων καλό είναι να υπάρχει επίβλεψη από τους γονείς, ενώ το βούρτσισμα από την ηλικία των 8 ετών και μετά μπορεί να γίνει από τα παιδιά μόνα τους. Τα παιδικά δόντια πρέπει να διατηρούνται υγιή μέχρι να αντικατασταθούν από τα μόνιμα δόντια καθώς είναι πολύ σημαντικά στην ομιλία, αλλά παίζουν και ρόλο στη διαμόρφωση των μόνιμων δοντιών καθώς και στην ανάπτυξη των γνάθων του παιδιού.
6Οδοντόβουρτσα για παιδιά. Πρέπει να είναι διαφορετική από εκείνη των ενήλικων; Μπορεί να χρησιμοποιήσει ηλεκτρική;
Οι οδοντόβουρτσες των παιδιών είναι διαφορετικές από εκείνες των ενηλίκων και είναι προτιμότερο να συζητήσετε με τον οδοντίατρό σας για το ποιά είναι η κατάλληλη για το δικό σας παιδί. Ένα παιδί άνω των 7 ετών μπορεί να χρησιμοποιήσει ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, εφόσον το βολεύει καλύτερα από την απλή και διαθέτει τη σχετική δεξιοτεχνία γιατί είναι πιθανό να συμβούν μικροτραυματισμοί στα ούλα κατά τη χρήση της από παιδιά.
7 Τι είναι η τερηδόνατων δοντιών;
Η τερηδόνα είναι η πιο συχνή, μη μεταδιδόμενη ασθένεια στον κόσμο! Προσβάλλει τα δόντια των ανθρώπων όλων των ηλικιών, καταστρέφοντας τη φυσιολογική δομή τους. Η πορεία εξέλιξής της είναι συνήθως αργή και ύπουλη και έτσι πολλά δόντια δεν πονάνε παρά μόνο όταν είναι πλέον πολύ αργά. Η τερηδόνα οφείλεται σε μικροοργανισμούς που κατοικούν φυσιολογικά στη στοματική κοιλότητα. Οι μικροοργανισμοί αυτοί διασπούν τους υδατάνθρακες που προσλαμβάνουμε με τις τροφές. Από τη διάσπασή τους παράγονται οξέα τα οποία διαβρώνουν την εξωτερική επιφάνεια του δοντιού οδηγώντας στον σχηματισμό τερηδονικής κοιλότητας
8Βουρτσίζουμε τα δόντια μας μετά το φαγητό;
Το βούρτσισμα αμέσως μετά ολοκλήρωση του γεύματος, μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μετά το φαγητό, μπορούμε να ξεπλύνουμε καλά το στόμα μας με νερό ή φθοριούχο διάλυμα και να βουρτσίσουμε τα δόντια μας μετά από ένα μισάωρο, ώστε να μην απομακρύνεται το φυσικό προστατευτικό σμάλτο των δοντιών.
9Έχω ακούσει ότι η λεύκανση πονάει. Είναι αλήθεια ;
Η λεύκανση είναι μία διαδικασία κατά την οποία εφαρμόζουμε ένα λευκαντικό παράγοντα (gel) στην επιφάνεια των δοντιών, για να βελτιώσουμε το χρώμα και τη φωτεινότητά τους. Πρόκειται για μια εντελώς ανώδυνη διαδικασία. Θα πρέπει βέβαια να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας και τα όρια χρήσης του λευκαντικού παράγοντα. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις μπορεί να εμφανίσει ευαισθησία στα δόντια. Αυτό πιθανόν να παρατηρηθεί σε δόντια με ρωγμές ή εκτεθειμένες ρίζες από υφιζήσεις. Σε κάποιες επίσης περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθεί ένας ήπιος ερεθισμός των ούλων. Η όποια εμφάνιση ευαισθησίας είναι παροδική, αντιμετωπίζεται με τη λήψη αναλγητικού και εξαφανίζεται με την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
10Είναι αλήθεια ότι το άγχος προκαλεί περιοδοντίτιδα;
Η περιοδοντίτιδα είναι μια φλεγμονή που προκαλείται από μικρόβια που χτίζουν αποικίες τόσο πάνω στα δόντια όσο και μεταξύ δοντιών και ούλων. Τα μικρόβια αυτά παράγουν τοξίνες οι οποίες δρουν ως δηλητήρια και καταστρέφουν τα ούλα. Παράλληλα, οι τοξίνες ενεργοποιούν και το μηχανισμό της φλεγμονής, με αποτέλεσμα να προκαλείται ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή στο περιοδόντιο. Τα μικρόβια όμως δεν αποτελούν την μοναδική αιτία περιοδοντίτιδας. Η περιοδοντίτιδα είναι μια ασθένεια πολυπαραγοντική και μία από τις αιτίες της είναι και το υπερβολικό άγχος. Στις σύγχρονες κοινωνίες η καθημερινή ζωή των ανθρώπων κατακλύζεται από πολύ άγχος, το οποίο ενοχοποιείται για πολλές ασθένειες, ανάμεσα σε αυτές και η περιοδοντίτιδα. Ο τρόπος που το άγχος προκαλεί περιοδοντίτιδα είναι ότι “ρίχνει” την άμυνα του οργανισμού, με αποτέλεσμα το σώμα να μην δύναται να καταπολεμήσει τη φλεγμονή.
11Μπορεί το χαμόγελό μου να με κάνει να φαίνομαι νεότερος;
Το χαμόγελο είναι ο καθρέπτης της υγείας αλλά και της ηλικίας μας. Οι φθορές του χρόνου αποτυπώνονται επάνω του ανεπιστρεπτί. Με το πέρασμα των ετών τα δόντια γίνονται πιο κίτρινα, πιο διάφανα και δείχνουν ταλαιπωρημένα. Φαίνονται πιο τριμμένα και πιο κοντά. Ο αρχικός τους όγκος μειώνεται και δεν υποστηρίζουν όσο πρέπει τα χείλη, συμβάλλοντας στη δημιουργία ανεπιθύμητων ρυτίδων. Τα ούλα υποχωρούν, αποκαλύπτοντας τις ρίζες των δοντιών και δημιουργώντας αντιαισθητικά μαύρα διαστήματα. Έτσι, με το πέρασμα του χρόνου το χαμόγελό μας γερνάει. Σήμερα, η Αισθητική Οδοντιατρική με διάφορες τεχνικές, όπως η λεύκανση, οι όψεις πορσελάνης ή ρητίνης κ.ά., μπορούν να διορθώσουν όλες τις ατέλειες και να μας χαρίσουν ξανά το χαμόγελο των νεανικών μας χρόνων.
12Γιατρεύεται για πάντα η περιοδοντίτιδα;
Η περιοδοντίτιδα είναι μία χρόνια φλεγμονή που προσβάλει τα ούλα και το οστούν γύρω από τα δόντια και αν δεν αντιμετωπιστεί θεραπευτικά οδηγεί σε απώλεια δοντιών. Η περιοδοντίτιδα είναι μία μη αντιστρέψιμη κατάσταση καθώς επέρχεται μόνιμη απώλεια οστού. Στόχος της θεραπείας είναι να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και να εμποδίσουμε την περαιτέρω οστική απώλεια και υφίζηση των ούλων. Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας εξαρτάται από το βαθμό βαρύτητας της νόσου. Η ήπια περιοδοντίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα βαθύ καθαρισμό των δοντιών που ονομάζεται απόξεση και λείανση των ριζών, η μέτρια έως προχωρημένη μπορεί να χρειαστεί πρόσθετη θεραπεία, δηλαδή χειρουργική αντιμετώπιση και χορήγηση αντιβιοτικών (τοπικά ή συστημικά). Τόσο στην ήπια όσο και στη μέτρια ή προχωρημένη περιοδοντίτιδα σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος έχει η συμμόρφωση του ασθενή στην καθημερινή στοματική υγιεινή και στις τακτικές επανεξετάσεις του από τον οδοντίατρο.
13Γίνεται να έχω περιοδοντίτιδα και να μη ματώνουν τα ούλα μου;
Η περιοδοντίτιδα είναι μια ασθένεια που συχνά δεν γίνεται αντιληπτή από τους πάσχοντες, γι’ αυτό χαρακτηρίζεται ως σιωπηλή νόσος. Το πρώτο σύμπτωμά της είναι η αιμορραγία από τα ούλα. Πολλοί ωστόσο ασθενείς δεν αντιλαμβάνονται το αίμα κατά το βούρτσισμα, γιατί περιμένουν να δουν ακατάσχετη αιμορραγία. Επιπλέον, στους καπνιστές το σύμπτωμα της αιμορραγίας είναι ελαττωμένο έως και ανύπαρκτο, καθώς το κάπνισμα προκαλεί αγγειοσύσπαση.
14Tί είναι καλύτερο; Οι όψεις ρητίνης ή οι όψεις πορσελάνης;
Οι όψεις είναι μια τεχνική της Αισθητικής Οδοντιατρικής κατά την οποία παρεμβαίνουμε στην πρόσθια κυρίως επιφάνεια των δοντιών, ώστε να βελτιώσουμε το χρώμα ή το σχήμα τους. Η παρέμβαση αυτή μπορεί να γίνει: α) Άμεσα στο ιατρείο, σε ένα μόνο ραντεβού. Σ΄ αυτή την τεχνική, ο οδοντίατρος με τη βοήθεια της σύνθετης ρητίνης κάνει μικρογλυπτική στα δόντια, τροποποιώντας το χρώμα ή τη μορφολογία τους. β) Έμμεσα, με την εφαρμογή λεπτών, σαν φακοί επαφής, όψεων πορσελάνης που κατασκευάζονται στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο και στη συνέχεια συγκολλώνται στα δόντια. Είναι δύο τελείως διαφορετικές τεχνικές που μπορούν όμως να βελτιώσουν ριζικά το χαμόγελο. Οι όψεις ρητίνης είναι μια αρκετά συντηρητική μέθοδος, γίνεται άμεσα, με χαμηλό κόστος. Το αποτέλεσμα διατηρείται για αρκετό καιρό, αλλά χρειάζεται συντήρηση από τον οδοντίατρο και επηρεάζεται από τις διατροφικές μας συνήθειες και το κάπνισμα. Οι όψεις πορσελάνης απαιτούν λίγο περισσότερο χρόνο, συνήθως δύο ραντεβού, και έχουν υψηλότερο κόστος, καθώς πρόκειται για υλικό πορσελάνης που απαιτεί την παρέμβαση του οδοντοτεχνίτη. Οι όψεις πορσελάνης όμως διατηρούνται αναλλοίωτες για πάρα πολλά χρόνια.
15Χρειάζεται να αλλάξω τα σφραγίσματά μου όταν τελειώσω την λεύκανση;
Συνήθως τα λευκά σφραγίσματα ακολουθούν το χρώμα των δοντιών ώστε να μην διακρίνονται. Όταν κάνουμε λεύκανση επιδρούμε μόνο στο χρώμα των φυσικών δοντιών και όχι στο χρώμα των στεφανών (θηκών) και των σφραγισμάτων. Συνεπώς, μετά το τέλος της διαδικασίας της λεύκανσης πρέπει να αλλάξουμε τα παλιά σφραγίσματα για να εναρμονίζονται με το νέο λευκό μας χρώμα. Για αυτόν τον λόγο η λεύκανση είναι πάντα το πρώτο σκαλοπάτι στην Αισθητική Οδοντιατρική.
16Η λεύκανση διαρκεί για πάντα;
Η λεύκανση αποτελεί την πιο διαδεδομένη και συντηρητική αισθητική παρέμβαση που μπορεί να γίνει στη στοματική κοιλότητα. Το αποτέλεσμά της με σωστή συντήρηση διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στο 60% των περιπτώσεων αυτό φτάνει ακόμη και τα 3 χρόνια. Σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών όμως μετά από 1 χρόνο το αρχικό χρώμα αρχίζει σταδιακά να επανέρχεται. Η διάρκεια του αποτελέσματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συχνότητα κατανάλωσης χρωστικών ουσιών (π.χ. κόκκινο κρασί, καφές, τσάι), τη συχνότητα καπνίσματος, όπως επίσης το επίπεδο της στοματικής μας υγιεινής. Το αποτέλεσμα της λεύκανσης μπορούμε να το παρατείνουμε με επαναληπτικές δόσεις, συνήθως μία φορά το εξάμηνο, χρησιμοποιώντας στο σπίτι μια σύριγγα λευκαντικού παράγοντα για 3-4 ημέρες.
17 Πότε εμφανίζεται το πρώτο παιδικό δόντι ;
Το πρώτο παιδικό δόντι εμφανίζεται συνήθως μεταξύ 6ου και 8ου μήνα. Η ανατολή όλων των παιδικών δοντιών ολοκληρώνεται στην ηλικία των 2-3 ετών. Ωστόσο υπάρχουν αρκετές διακυμάνσεις, καθώς μπορεί κάποιο μωρό να γεννηθεί με το πρώτο του δόντι ήδη στο στόμα (προνεογιλό δόντι) ή να καθυστερήσει να εμφανιστεί αυτό έως και τον 12ο – 14ο μήνα. Αν το μωρό σας δεν έχει ‘’βγάλει’’ κανένα δόντι μέχρι τον 12ο μήνα θα πρέπει να συμβουλευτείτε παιδοδοντίατρο.
18 Η χρήση της πιπίλας μπορεί να βλάψει τα δόντια του παιδιού ;
Τα βρέφη έχουν έντονα αναπτυγμένο το ένστικτο του θηλασμού, το οποίο ικανοποιεί την ανάγκη της διατροφής και προσφέρει ευχαρίστηση και ασφάλεια. Η πιπίλα είναι ένας συνηθισμένος τρόπος κάλυψης της ανάγκης του θηλασμού και δεν θα πρέπει να αποφεύγεται, γιατί τα μωρά καταφεύγουν στο πιπίλισμα του δακτύλου ο οποίος διακόπτεται πιο δύσκολα και έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ανάπτυξη των γνάθων. Τα περισσότερα παιδιά σταματούν αυτή τη συνήθεια από μόνα τους στην ηλικία των 2-4 ετών. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο θηλασμός της πιπίλας συνεχίζεται για μεγαλύτερες περιόδους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκαλούνται διαταραχές στη θέση των δοντιών και στην ανάπτυξη των γνάθων και η επιδιόρθωσή τους θα πρέπει να γίνει με ορθοδοντική θεραπεία.

Συμβουλές

10 & 1 ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ
1. Χρησιμοποιείτε μέτριας σκληρότητας οδοντόβουρτσα. Ποτέ σκληρή, ενώ μαλακή μόνο όταν το συστήσει ο οδοντίατρός σας και για όσο χρονικό διάστημα σας έχει ζητηθεί.

2. Αντικαταστήστε την οδοντόβουρτσά σας κάθε 2-3 μήνες ή αμέσως μετά από γρίπη, ίωση ή στοματίτιδα.

3. Μην ασκείτε δύναμη κατά το βούρτσισμα. Η σωστή τεχνική θα δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα κι όχι η άσκηση δύναμης.

4. Δεν βρέχετε την οδοντόβουρτσα ή την οδοντόκρεμα.

5. Χρησιμοποιείτε μικρής ποσότητας οδοντόκρεμα, ίση με το μέγεθος ενός μπιζελιού.

6. Βουρτσίζετε 2-3 λεπτά με τη συμβατική οδοντόβουρτσα, ενώ εάν χρησιμοποιείτε ηλεκτρική ο χρόνος βουρτσίσματος αυξάνεται.

7. Δεν ξεχνάτε στο τέλος να βουρτσίσετε και τη γλώσσα σας.

8. Βουρτσίζετε απαραιτήτως 2 φορές ημερησίως, πρωί μετά την λήψη πρωινού και βράδυ μετά το βραδινό σας γεύμα.

9. Το βραδινό βούρτσισμα είναι το σημαντικότερο βούρτσισμα της ημέρας και πάντα ολοκληρώνεται με τον μεσοδόντιο καθαρισμό (οδοντικό νήμα ή και μεσοδόντια βουρτσάκια).

10. Δεν χρησιμοποιείτε οδοντόβουρτσες με φυσικές τρίχες, μόνο με νάιλον.

11. Φροντίζετε να ξεπλένετε καλά την οδοντόβουρτσά σας μετά από κάθε βούρτσισμα και να την αποθηκεύετε σε μέρος στεγνό χωρίς υγρασία.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΟΔΟΝΤΙΚΟΥ ΝΗΜΑΤΟΣ
Κανείς δεν θα μπορούσε να αμφισβητήσει πως ένα ελκυστικό χαμόγελο, με περιποιημένα δόντια, δροσερή και καθαρή αναπνοή προδιαθέτουν ευχάριστα τον καθένα μας. Για να διατηρήσουμε, για όλη μας τη ζωή, υγιή τα δόντια και τα ούλα μας είναι απαραίτητο να εφαρμόζουμε σε καθημερινή βάση σχολαστική στοματική υγιεινή στην οποία περιλαμβάνεται και η χρήση οδοντικού νήματος. Τα βήματα για την σωστή χρήση του είναι:

1. Κόψτε ένα κομμάτι οδοντικό νήμα περίπου 40-50cm.

2. Τυλίξτε την μία άκρη γύρω από το μέσο δάκτυλο του αριστερού σας χεριού και την άλλη γύρω από το μέσο δάκτυλο του δεξιού σας χεριού.

3. Αφήστε περίπου 15cm μήκος νήματος μεταξύ των δυο μέσων δακτύλων σας.

4. Τεντώστε δυνατά το νήμα.

5. Αναδιπλώστε τους αντίχειρες και των δύο χεριών σας γύρω από το νήμα αφήνοντας μήκος περίπου 5 cm ανάμεσα από τα χέρια.

6. Μαλακά γλιστρήστε το οδοντικό νήμα στο μεσοδόντιο διάστημα μεταξύ των δύο δοντιών.(Το ένα χέρι θα πρέπει, μερικώς τουλάχιστον, να μπει μέσα στο στόμα για να το πετύχετε αυτό).

7. Περάστε το νήμα στην επιφάνεια του ενός δοντιού αγκαλιάζοντας το κατά 2/3 της περιμέτρου του.

8. Ωθήστε το νήμα μέσα στην ουλοδοντική σχισμή, δηλαδή ανάμεσα από το δόντι και το ούλο. Θα πρέπει να γνωρίζετε πως η ουλοδοντική σχισμή είναι ένα φυσικό διάστημα μεταξύ των δοντιών και των ούλων.

9. Κινήστε το νήμα από την ουλοδοντική σχισμή προς την κοπτική επιφάνεια των δοντιών (πάνω-κάτω και όχι μέσα έξω!).

10. Μόλις τελειώσετε με την επιφάνεια του ενός δοντιού γυρίστε το νήμα με τον ίδιο τρόπο και επαναλαμβάνοντας τις παραπάνω κινήσεις καθαρίστε την επιφάνεια και του άλλου δοντιού.

11. Αφαιρέστε το νήμα από το παραπάνω μεσοδόντιο διάστημα και επαναλάβετε τα στάδια 6-10 στα άλλα μεσοδόντια διαστήματα, προσέχοντας ιδιαίτερα τα οπίσθια δόντια.

12. Καθώς προχωρείτε στον καθαρισμό των δοντιών με το νήμα, θα προσέξετε πως το νήμα «ξεφτίζει». Τότε θα πρέπει να προχωρήσετε σε παρακάτω «γερό» κομμάτι και να συνεχίσετε τον καθαρισμό των μεσοδοντίων διαστημάτων μέχρι την ολοκλήρωση όλων των δοντιών (ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στον καθαρισμό της πίσω επιφάνειας των τελευταίων δοντιών και των δύο γνάθων!).

ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ

α) Μην περνάτε βίαια το οδοντικό νήμα ανάμεσα από τα δόντια γιατί στην κατάληξη του μπορεί να τραυματίσει τα ούλα σας.

β) Προσέξτε ιδιαίτερα όταν τα μεσοδόντια διαστήματα είναι σφικτά. Φροντίστε να «γλιστρήσετε» μαλακά το νήμα.

γ) Εάν έχετε αδυναμία να περάσετε το νήμα ανάμεσα από τα δόντια σας (αφορά τα φυσικά δόντια), τότε συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας.
ΠΩΣ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΩ ΤΑ ΔΟΝΤΑΚΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΟΥ
Η φροντίδα των δοντιών πρέπει να ξεκινάει με την εμφάνιση του πρώτου δοντιού στο στόμα.

Η πρώτη φροντίδα των παιδικών δοντιών, με την εμφάνισή τους στη στοματική κοιλότητα, πρέπει να γίνεται με μια καθαρή γάζα ή με τις ειδικές γάζες που μπαίνουν στο δάχτυλο, χωρίς οδοντόκρεμα.

Μέχρι το τέλος του 2ου έτους θα πρέπει να βουρτσίζετε με μια μικρή οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα 1000ppm F σε μέγεθος φακής. Καθώς το παιδί μεγαλώνει και μέχρι το 6ο έτος μπορεί να χρησιμοποιεί μια πιο μεγάλη οδοντόβουρτσα και φθοριούχο οδοντόκρεμα σε μέγεθος μπιζελιού.

Ιδεατά το βούρτσισμα θα πρέπει να γίνεται 3 φορές την ημέρα, μετά τα κυρίως γεύματα. Το πιο σημαντικό βούρτσισμα είναι το βραδινό, που θα πρέπει να γίνεται σχολαστικά και να μην παραλείπεται ποτέ.

Το βούρτσισμα στα παιδιά μέχρι την ηλικία των 7 ετών πρέπει να γίνεται από τους γονείς. Μπορείτε να αφήσετε το παιδί σας να βουρτσίζει μόνο του, στα πλαίσια εκμάθησης της τεχνικής και επιβράβευσης των ικανοτήτων του, αλλά εσείς πρέπει να το ολοκληρώνετε.

Η χρήση της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας συστήνεται μετά την ηλικία των 7 ετών.

Κάθε 3-4 μήνες θα πρέπει να αλλάζετε την οδοντόβουρτσα. Η αντικατάστασή της επιβάλλεται επίσης όταν το παιδί περάσει μια βαριά ίωση.

Με το βούρτσισμα καθαρίζονται μόνο οι 3 από τις 5 επιφάνειες των δοντιών. Οι επιφάνειες μεταξύ των δοντιών καθαρίζονται μόνο με το οδοντικό νήμα. Ο παιδοδοντίατρος θα σας δείξει τον τρόπο χρήσης του και θα κρίνει πότε θα πρέπει να αρχίσετε να χρησιμοποιείται οδοντικό νήμα στα παιδιά σας.